Logo Twitter Social Icon Rounded Square Color Logo LinkedIn 2C 66px R    

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ. ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΖΩΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ: «Η ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟ "ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ" ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ

Ο Πρόεδρος της Αρχής, κ. Γεώργιος Καταπόδης συμμετείχε στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Ολομέλεια Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, στο Καστελλόριζο, την 19η Σεπτεμβρίου 2020, με θέμα "Η Οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο: Νομικά ζητήματα και προκλήσεις".

Στην εκδήλωση, εκ των βασικών ομιλητών ήταν ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ στους ομιλητές περιλαμβάνονταν Πανεπιστημιακοί Καθηγητές, Ευρωβουλευτές και Δικηγόροι. Χαιρετισμό απηύθυνε μ.ά. και ο βουλευτής και τέως υπουργός Εξωτερικών, κ. Γεώργιος Κατρούγκαλος.

Η παρέμβαση του Προέδρου της Αρχής, ως εκ της θέσεως του ως τέως προξένου της Ελλάδος στη Σμύρνη, είχε τίτλο «Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και το ‘αδιαπραγμάτευτο’ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις». Σε αυτήν, έγινε αρχικώς αναφορά στα σαφώς οριοθετημένα θαλάσσια σύνορα Ελλάδος-Τουρκίας μέσω των σχετικών διεθνών πρωτοκόλλων και συνθηκών, αλλά και του διεθνούς εθιμικού δικαίου, εν συνεχεία έγινε ιστορική αναδρομή στην έναρξη των τουρκικών διεκδικήσεων επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, το 1973, με την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να παραχωρήσει άδεια στην κρατική Εταιρία Πετρελαίων να διεξαγάγει έρευνες επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Τονίσθηκε πού εστιάζεται η «διαφορά», ειδικότερα, αν τα νησιά έχουν τη δική τους υφαλοκρηπίδα και ποια τα κριτήρια για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, και με το διεθνές δίκαιο να δίνει σαφή απάντηση στα ζητήματα αυτά, ενώ διατυπώθηκε το ερώτημα ως προς το τι σημαίνει πρακτικά ότι το μόνο ζήτημα που διαπραγματευόμαστε είναι αυτό της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας (και πλέον, και της ΑΟΖ). Επίσης, σημειώθηκε το ορθόν της παρούσας ελληνικής προσέγγισης, αναλύθηκαν οι πρακτικές συνέπειες του «αδιαπραγμάτευτου», και έγινε αναφορά στο πλαίσιο των κανόνων που πρέπει να διέπουν μία διαδικασία διαπραγμάτευσης, καθώς και ο σκοπός των διερευνητικών επαφών μεταξύ των δυο χωρών.

Οι τελευταίες θα πρέπει να ξεκινήσουν το γρηγορότερο, εφόσον επιστρέψουμε σε ένα πλαίσιο κανονικότητας. Ως προς τον κατάλογο κυρώσεων που συζητείται στο πλαίσιο της ΕΕ, αναδείχθηκε η σημασία τους για την περαιτέρω στάση της Τουρκίας. Κλείνοντας, επισημάνθηκε ότι η διπλωματία δεν ασκείται μέσω «βαρυσήμαντων» δηλώσεων και απειλών, και ότι η σημερινή στάση και συμπεριφορά της Τουρκίας, εν τέλει δεν ωφελεί ούτε την ίδια, ούτε και τη γενικότερη σταθερότητα στην περιοχή.

Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του Προέδρου της Αρχής: https://v637g.app.goo.gl/LQ3UdQn7GKUga1C59